Hyperhidróza (nadměrné pocení) a zápach nohou: Příčiny, prevence a léčba

Bojujete s nadměrným pocením nohou a trpíte nepříjemným zápachem? Nepříjemný zápach nohou je problém, který postihuje téměř každého z nás v určitém okamžiku, ať už se jedná o naše vlastní nohy nebo nohy někoho jiného. Tento nepříjemný jev může být důsledkem něčeho vážnějšího než jen nedostatečné osobní hygieny. Jedním z možných spouštěčů zápachu nohou může být hyperhidróza, což je medicínský termín pro nadměrné pocení nohou.

Nadměrné pocení a zápach nohou

Pocení se považuje za normální fyziologický proces, který pomáhá tělu udržovat svou správnou teplotu. Naopak nadměrné pocení může signalizovat přítomnost nějakého zdravotního problému nebo dysbalance v těle.

 

Pot se skládá převážně z vody a obsahuje malé množství anorganických solí, jako je například močovina nebo kyselina mléčná. Pot je většinou bez zápachu, avšak po určité době dochází k rozkladu potu za pomoci bakterií a kvasinek, což pak následně vede k uvolňování nepříjemného zápachu.

Co je hyperhidróza?

Hyperhidróza (Plantární hyperhidróza), známá také jako nadměrné pocení, je stav, kdy tělo vyprodukuje více potu, než je potřeba pro termoregulaci těla. Tento stav může postihnout muže i ženy v různém věku a není vždy spojen s teplotními či emočními vlivy. Nadměrné pocení může nastat na různých částech těla, včetně dlaní, podpaží a nohou. Když se nadbytečná vlhkost spojí s bakteriemi na kůži, může to způsobit nepříjemný zápach.

 

Nadměrné pocení může být samostatným problémem, vedlejším příznakem jiného vážného onemocnění nebo to může být spojeno s vedlejšími účinky některých léků. Projevuje se tak, že jedinec má vlhké až mokré nohy, které mají světlou a studenou pokožku. Nadměrné pocení také může vést k jiným komplikacím, jako jsou puchýře, otlaky, oděrky a vředy.

 

Je důležité si uvědomit, že nadměrné pocení není vždy způsobeno nedostatečnou hygienou. Pokud trpíte nadměrným pocením nohou, je vhodné se poradit s lékařem, který vám může doporučit vhodnou léčbu nebo řešení tohoto problému.

Co způsobuje zápach nohou a jaké jsou příčiny?

Zápach nohou vzniká, když bakterie na kůži rozkládají pot. Pot samotný není zápachový, ale když se rozloží bakteriemi, vytváří nepříjemný zápach. Hyperhidróza může tento proces ještě zhoršit tím, že poskytuje bakteriím více vlhkého prostředí k růstu.

 

Příčiny nadměrného pocení nohou mohou být různorodé, a ne vždy jsou spojeny s nemocí. Mohou být způsobeny hormonálními změnami v těle, menopauzou, poruchami štítné žlázy, vysokým stresem, obezitou, cukrovkou, nádorovými onemocněními nebo nezdravou stravou.

 

Nadměrné pocení nohou může být částečně dědičné a může se objevit již od narození nebo se může postupně vyvíjet v průběhu dospělosti. Emocionální situace, stresy nebo zvýšená fyzická aktivita mohou také spustit nadměrné pocení nohou.

 

Důležité je vyhledat lékaře, pokud se nadměrné pocení vyskytne v pozdějším věku, což může signalizovat nějaké vážnější onemocnění. Je vhodné poradit se s lékařem i v případě podezření, že nadměrné pocení nohou může být symptomatické pro jiné zdravotní problémy.

Jak zabránit a minimalizovat zápach nohou?

Správná péče o nohy je klíčem k prevenci a minimalizaci zápachu nohou. Existuje několik způsobů, jak toho efektivně dosáhnout:

  • Dobrá hygiena: Pravidelné mytí nohou může odstranit bakterie, snížit riziko infekce a minimalizovat zápach.
  • Používání antibakteriálních mýdel: Speciální antibakteriální mýdla pomáhají snížit množství bakterií na kůži. Důležité je nezapomínat na důkladné očištění meziprstních prostorů.
  • Používání antiperspirantů, pudrů a sprejů: Antiperspiranty obsahují látky, které regulují nadměrné pocení a tím i zápach. Pudry a spreje absorbuje vlhkost a poskytují čerstvý pocit.
  • Používání adsorbentů: Vkládání speciálních vložek nebo prášků do obuvi pomáhá pohlcovat vlhkost a zabránit vzniku zápachu.
  • Volba vhodné obuvi: Nosíme-li prodyšné boty, minimalizujeme nadměrnou vlhkost a zápach. 
  • Zdravá strava a dostatek tekutin: Vyvarujte se nezdravých jídel a průmyslově zpracovaných potravin, a dbejte na dostatečný pitný režim.
  • Přírodní kosmetika: Upřednostňujte přírodní kosmetiku bez chemických přísad, aby se minimalizovalo dráždění a alergické reakce.
 

Důležité je také dodržovat speciální léčebný režim, který může zahrnovat preventivní opatření, jako jsou dezinfekční koupele. Vyvarujte se veřejným sprchovým koutům, saunám, ale také bazénům, kde může být zvýšené riziko infekce a šíření bakterií. 

Jak předcházet zápachu nohou?

Kromě zmíněných opatření je důležité také dbát na následující: 

  • Důkladná a správně péče o chodidla: Pravidelným mytím chodidel se odstraňují bakterie. 
  • Používání ponožek z přírodních vláken: Bavlněné ponožky absorbují vlhkost, čímž zabrání hromadění vlhkosti na kůži.
  • Pravidelná výměna ponožek: Denní výměna ponožek může zabránit hromadění bakterií a snížit riziko nepříjemného zápachu.
  • Změna obuvi: Pravidelná obměna obuvi zabraňuje šíření bakterií a plísní, které mohou způsobovat zápach.
  • Větrání nohou: Dát nohám čas na odpočinek a dostatečné větrání může snížit nadměrné pocení a předejít vzniku nepříjemného zápachu.
Nezapomínejte pravidelně kontrolovat a pečovat o svou obuv. Plísně na nohou mohou ulpívat nejen na povrchu kůže, ale také uvnitř bot. Pravidelné používání dezinfekčních prostředků pro obuv je proto nezbytné.

Nadměrné pocení nohou může značit zdravotní problémy

V některých případech může nadměrné pocení a zápach nohou signalizovat zdravotní problémy, jako jsou infekce v těle nebo metabolické poruchy. Pokud se s tímto problémem pravidelně potýkáte nebo pokud se zápach nohou objeví náhle a silně, je vhodné poradit se s lékařem. Lékař může provést vyšetření a doporučit vhodnou léčbu, včetně možných léků nebo terapií, které mohou pomoci kontrolovat nadměrné pocení a zápach nohou.

 

Zdroj: apma.org.