Plíseň na chodidlech: Nepříjemný, ale řešitelný problém

 

Plíseň na chodidlech, známá také jako mykóza, je častým problémem, který postihuje mnoho lidí po celém světě. Tento stav může být nejen nepříjemný, ale také může ohrozit naše zdraví, zejména pokud není řádně léčen. V dnešním článku se podíváme na to, co přesně plíseň na chodidlech je, jaké jsou její příznaky, jak ji lze předcházet a léčit, a jak může ovlivnit naše celkové zdraví.

Co je to plíseň nohou?

Plíseň na nohou, známá také jako mykóza nebo atletická noha, je chronické kožní infekční onemocnění způsobené houbami. Tato nežádoucí houbová infekce preferuje chodidla jako své hlavní útočiště, ale může se projevit i na nártu, prstech nohou, na nehtech a dalších částech těla. Dermatofyty, kvasinky a plísně patří mezi nejběžnější typy hub, které mohou způsobit plíseň převážně na nohách. 

 

Infekce plísní na nohou se často vyskytují v teplém a vlhkém prostředí, kde mikroorganismy nacházejí ideální podmínky pro svůj růst a množení. Zvláště tam, kde je nedostatečná ventilace a nohy se nadměrně potí. S postupem infekce plíseň proniká do hloubky kůže a usazuje se v ní, vytvářející tak své "hnízdo".

 

Plíseň na nohou není omezena na žádnou specifickou skupinu jedinců. Postihuje široké spektrum lidí bez ohledu na pohlaví či věk. Nicméně, většinou je výskyt plísně častější u dospělých mužů. Statistiky naznačují, že tento zdravotní problém postihuje až 15 až 20 % populace, což jasně ukazuje na jeho rozšířenost a význam pro veřejné zdraví. Plíseň na nohou tedy není pouze izolovaným jevem, ale má dopad na mnoho lidí a představuje vážný problém, který si zaslouží naši pozornost.

 

Plíseň na nohou je možné léčit pomocí různých lékařských postupů a léků, avšak v mnoha případech se bohužel opakovaně vrací, což znamená, že je často potřeba pravidelně monitorovat stav a opakovat případně léčbu.

Jaké jsou nejčastější příznaky plísně nohou?

Příznaky plísně nohou mohou vycházet z konkrétního typu infekce a rozsahu postižení. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Svědění a pálení mezi prsty a na chodidlech.
  • Bolest postižené oblasti.
  • Červená, zanícená, odlupující se a šupinatá kůže.
  • Zánět kůže.
  • Nepříjemný zápach.
  • Drobné trhlinky, vředy či vodnaté puchýřky.
  • Deformace nehtů nebo změna jejich barvy.
 

Symptomy plísně na nohou obvykle postupují nenápadně a pomalu, avšak s časem se rapidně zhoršují. Začíná to obvykle svěděním mezi prsty, i když na kůži není vidět žádná změna.

 

V akutní fázi se kůže stává bělavou, tzv. rozmočenou, a mohou se objevit pupínky. V chronické fázi se projevuje spíše zarudnutím, praskáním a tvorbou šupinaté kůže.

 

Plíseň může také postihnout nehty. Začíná to zesíleným okrajem nehtu, který následně začíná žloutnout a může získat hnědou nebo zelenou barvu. V pokročilém stádiu může dojít k postupné degradaci nehtu a až k jeho odpadnutí.

Jaké jsou příčiny vzniku plísní na nohou?

Plíseň nohou se nejčastěji šíří mezi lidmi nebo přes kontaminované povrchy. Klíčovou roli hraje také prostředí, ve kterém se člověk nachází. 

 

Existuje několik faktorů, které mohou přispět ke vzniku plísně na nohou:

  • Vlhké a teplé prostředí: Plísně a kvasinky, které způsobují plíseň na nohou, se dobře daří v teplém a vlhkém prostředí, jako jsou sprchy, sauny nebo bazény. Nosit uzavřenou obuv, která zabraňuje odvětrání nohou, může také přispět k vytvoření ideálního prostředí pro růst hub.
  • Nedostatečná ventilace nohou: Nošení uzavřených bot nebo ponožek z materiálů, které nedovolují nohám dýchat, může vést k udržení vlhkosti a potu na nohou, což vytváří ideální podmínky pro růst plísní.
  • Kontakt s infikovanými povrchy: Chůze boso na veřejných místech, jako jsou sprchy, bazény nebo sportovní zařízení, může zvýšit riziko infekce plísně na nohou, pokud jsou tyto povrchy kontaminovány houbami, které způsobují plísně.
  • Osobní hygiena: Nedostatečná péče o nohy, jako je nedostatečné mytí a sušení nohou, může zvýšit riziko vzniku plísně.
  • Oslabený imunitní systém: Lidé s oslabeným imunitním systémem mají vyšší riziko vzniku plísně na nohou, protože imunitní systém není schopen účinně bojovat proti infekcím.
  • Kontakt s infikovanými předměty: Používání společných ručníků, obuvi nebo podlah v komunitních sprchách nebo bazénech může zvýšit riziko přenosu hub mezi lidmi.

Jak se dá předcházet plísním na nohou?

Prevence je vždy lepší než léčba, a to platí i pro plíseň na nohou. Abyste minimalizovali riziko infekce, je důležité dodržovat následující preventivní opatření:

  • Důkladná a správná péče o nohy.
  • Důkladná a správná péče o chodidla
  • Důkladná a správná péče o nehty na nohou.
  • Důkladně osušte chodidla po každém mytí, zejména oblast mezi prsty.
  • Noste ponožky vyrobené z prodyšných materiálů.
  • Noste volnou a prodyšnou obuv. 
  • Používejte antifungální sprej na nohy a obuv.
  • Nepoužívejte společné ručníky, boty a podobně.
  • Noste obuv ve společných a komunitních sprchách, saunách nebo bazénech.
  • Podpořte svůj imunitní systém. 
  • Jezte zdravou stravu. 

Jaká je léčba plísně na nohou?

Pokud dojde k infekci plísní na nohou, je důležité jednat rychle a efektivně. To znamená, že čím dříve plíseň na nohou začnete léčit, tím lépe se jí zbavíte a tím i problém rychleji vyřešíte. 

 

Lokální léčba: Antifungální krémy, masti nebo spreje jsou často první volbou pro léčbu plísně na chodidlech. Tyto přípravky jsou aplikovány přímo na postiženou oblast a mohou být účinné při mírných až středně závažných případech.

 

Perorální léčba: V některých případech může lékař předepsat perorální antifungální léky, které se užívají ústně. Tyto léky jsou obvykle vyhrazeny pro těžší nebo rozšířené infekce. 

 

Domácí léčba: Proti plísni na chodidlech lze využít i různé domácí metody, jako jsou koupele nohou v octě nebo přírodních olejích s antifungálními vlastnostmi. Na plíseň nehtů pak pomáhá potírání nehtů česnekem nebo octem. Je také možné potírat nohy propolisovou tinkturou.

 

Odborníci také zdůrazňují, že zdravá strava s dostatkem čerstvé zeleniny, ovoce a luštěnin může být podpůrnou léčbou.

Zdravotní problémy spojené s plísní na nohou

Pokud není plíseň na chodidlech řádně léčena, může mít řadu nepříjemných důsledků. Infekce se může šířit na jiné části těla nebo na jiné lidi, což zvyšuje riziko opakovaných infekcí a zánětů. U některých jedinců, zejména těch s oslabeným imunitním systémem, může plíseň na chodidlech vyvolat závažnější problémy, jako je celková infekce kůže, infekce kloubů nebo deformace nehtů s trvalým poškozením.

 

Rozšířená plíseň může být také spojena k bakteriální infekcí, která může vzniknout ze škrábání postižených míst. V takových případech je nezbytná léčba antibiotiky.

 

Plíseň na chodidlech může být nepříjemným problémem, který lze však účinně řešit správnou péčí a léčbou. Prevence je klíčem k minimalizaci rizika infekce, ale pokud k infekci dojde, je důležité jednat rychle a konzultovat s lékařem, aby se zabránilo možným komplikacím. Se správnou péčí a léčbou je plíseň na chodidlech zvládnutelným problémem, který nemusí váš život nijak zásadně ovlivnit.

 

Zdroj: mayoclinic.org, atlaspodiatry.com.sg.