Impregnace obuvi: Jak správně ošetřit boty?

Impregnace obuvi je důležitým krokem pro ochranu vašich bot před vlhkostí, nečistotami a opotřebením. Správná impregnace prodlužuje životnost bot a udržuje je v dobrém stavu. V následujícím článku se podíváme na to, jak správně impregnovat boty, jak často to dělat a jaké typy impregnací jsou k dispozici.

 

Co je to impregnace obuvi?

Impregnace obuvi je proces aplikace ochranné látky na povrch bot, která zvyšuje jejich odolnost vůči vlhkosti, špíně a opotřebení. Tato ochranná látka vytváří na povrchu bot tenkou, ale zároveň odolnou vrstvu, která brání pronikání vody a znečištění do materiálu boty. Impregnace je důležitá zejména pro boty, které jsou často vystaveny vlhkosti, jako jsou například boty nošené v deštivém počasí nebo při outdoorových aktivitách.

Impregnaci je možné použít na různých materiálech, jako je kůže, textil a další přírodní a také syntetické materiály. Existují různé typy impregnací, které jsou určeny pro specifické typy materiálů bot. Každý typ impregnace má své vlastní charakteristiky a způsob aplikace, obvykle se impregnace aplikuje pomocí spreje, krému nebo pasty či vosku.

Cílem impregnace je chránit boty před poškozením způsobeným vlhkostí, což může vést k deformacím, ztrátě barvy, nebo zhoršení jejich funkcionality a pohodlí při nošení.

Jaké výhody impregnace poskytuje?

Impregnace obuvi má několik zásadních výhod:

  • Ochrana proti vlhkosti.
  • Ochrana proti špíně a znečištění.
  • Prodlužuje životnost obuvi.
  • Zachování původního vzhledu.
  • Zvyšuje pohodlí při nošení bot.

Jak často impregnovat boty?

Frekvence impregnace závisí na tom, jak často nosíte boty a podle toho, jak jsou vystaveny vlhkosti a nečistotám. Obecně platí pravidlo, že boty by měly být impregnovány před prvním použitím a poté pravidelně opakovat podle potřeby.

Pro běžné boty, které nosíte denně, je doporučeno provádět impregnaci asi jednou za 4 až 6 týdnů. Pokud jsou vaše boty vystaveny intenzivnímu používání nebo často přicházejí do kontaktu s vlhkem, může být potřeba impregnovat je častěji, například každé 2 týdny. V případě turistické obuvi, která je vystavena extrémně náročným podmínkám, se doporučuje provádět impregnaci před každým nošením.

Jaké jsou nejčastější druhy impregnace?

Na trhu jsou k dispozici různé typy impregnací, které je důležité vybírat především podle materiálu obuvi. Správná volba impregnace může výrazně prodloužit životnost vašich bot a zlepšit jejich odolnost vůči vlhkosti a špíně.

Tzv. Univerzální impregnace: Tento typ impregnace je vhodný pro širokou škálu materiálů, včetně textilu a kůže. Je ideální pro běžné použití, kdy potřebujete ochranu jak pro oblečení, tak pro obuv.

 

Specializovaná impregnace: Tyto impregnace jsou určeny specificky pro jednotlivé typy materiálů, například pro semiš nebo nubuk. Každý typ má své specifické vlastnosti, které zajišťují optimální ochranu a péči.

Impregnace obuvi se nejčastěji aplikuje ve formě spreje, krémů, vosků, past nebo také speciálních roztoků. 

Impregnace obuvi podle jednotlivých druhů materiálů 

Před impregnací je důležité vybrat vhodný impregnační prostředek, který odpovídá materiálu, ze kterého je obuv vyrobena.

Impregnace kožené obuvi

Kůže je tradiční materiál pro výrobu kvalitní obuvi a vyžaduje specifickou péči, aby si zachovala svůj vzhled a funkčnost. Ačkoli je kůže přirozeně odolnější vůči vodě a nečistotám, kožená obuv také potřebuje pravidelnou údržbu. Nejčastěji se kožená obuv impregnuje pomocí vosků, krémů a mastí na kůži. Tyto produkty nejen zvyšují odolnost kůže vůči vodě, ale také zlepšují její pružnost a zároveň obnovují a chrání povrch. Další možností jsou spreje nebo krémy s voskovým obsahem. Ty jsou ideální pro pravidelnou údržbu kůže, chrání ji před vodou a zabraňují vysychání a popraskání. 

Nezapomeňte, že po impregnaci je důležité obuv vyleštit.

 

TIP: Víte, jak vyčistit koženou obuv?

Impregnace obuvi ze semiše a nubuku

Semiš a nubuk jsou speciální druhy kůže s jemným povrchem, který je citlivější na vlhkost a znečištění. Nejvhodnější jsou speciální spreje pro semiš a nubuk, které zachovávají jejich vzhled a zároveň chrání před vlhkostí. Impregnace nenaruší jejich specifickou strukturu, ale je nutné po impregnaci vyčesat povrch jemným kartáčkem určeným právě na semiš a nubuk.

 

TIP: Víte, jak vyčistit obuv z broušené kůže a jak vyčistit semišovou obuv

Impregnace obuvi z textilních materiálů

Pro ochranu textilních materiálů se často doporučují spreje nebo rozprašovače speciálně určené pro tento typ materiálu. Tyto prostředky chrání obuv před vlhkostí a znečištěním, zároveň však zachovávají prodyšnost materiálu.

TIP: Víte, jak vyčistit látkovou obuv

Impregnace obuvi ze syntetických materiálů

Syntetické materiály se často používají pro sportovní a outdoorovou obuv, která vyžaduje odolnost vůči vlhkosti a rychlé schnutí. K impregnaci těchto materiálů můžete použít spreje určené pro syntetické tkaniny. Tyto spreje poskytují ochranu proti vodě a špíně, zatímco zachovávají pórovitou strukturu materiálu. Vodoodpudivé prostředky na bázi silikonu nebo fluorokarbonátů poskytují další výraznou ochranu proti vodě a jsou ideální pro extrémní podmínky.

Impregnace obuvi s nepromokavou membránou

Boty s nepromokavou membránou je také nutné impregnovat. Tyto materiály mají několik vrstev, přičemž svrchní materiál je obvykle prodyšný a snadno nasává vlhkost. Nepromokavá membrána se nachází právě pod vrchní vrstvou, která sama o sobě není nepromokavá. Pro impregnaci těchto bot jsou vhodné spreje, rozprašovače nebo speciální roztoky.

Postup impregnace pomocí spreje

Impregnace pomocí spreje je jednoduchá, rychlá a hodí se téměř pro všechny materiály. 

  1. Příprava obuvi: Ujistěte se, že jsou boty čisté a suché. Pokud jsou boty velmi špinavé, očistěte je jemně vlhkým hadříkem a nechte je dobře vyschnout.
  2. Test na malé části: Před aplikací spreje na celé boty proveďte test na malé neviditelné části, abyste se ujistili, že sprej nezpůsobí žádné nežádoucí změny v materiálu.
  3. Aplikace spreje: Držte impregnační sprej ve správné vzdálenosti od bot a aplikujte tenkou, rovnoměrnou vrstvu na celý povrch bot. Obecně se doporučuje vzdálenost asi 20 až 30 cm. Zvláštní pozornost věnujte švům a ohybům, kde je materiál náchylnější k propustnosti vody. Řiďte se pokyny výrobce. 
  4. Vyschnutí: Nechte boty po aplikaci spreje dobře vyschnout v dobře větraném prostoru. Nedoporučuje se používat tepelné zdroje k urychlení vysychání, protože to může poškodit materiál. Schnutí může trvat až několik hodin. 
  5. Opakování: Pokud je to nutné (např. při intenzivním používání nebo vystavení extrémním podmínkám), opakujte proces aplikace impregnace.

Postup impregnace pomocí vosku, pasty nebo krému

Vosk i krém jsou typy impregnace, které velmi dobře pronikají do struktury materiálu.

  1. Příprava obuvi: Před aplikací impregnace je důležité, aby boty byly čisté a suché. Pokud jsou velmi špinavé, očistěte je jemně vlhkým hadříkem a nechte je důkladně vyschnout.
  2. Test na malé části: Před aplikací vosku, pasty nebo krému proveďte test na malé, neviditelné části bot, abyste se ujistili, že nezpůsobí žádné nežádoucí změny v materiálu.
  3. Aplikace vosku, pasty do krému: Vezměte malé množství vosku, pasty nebo krému na aplikátor, čistou utěrku nebo měkký hadřík. Aplikujte vosk, pastu nebo krém na celý povrch bot rovnoměrnými krouživými pohyby. Důkladně zpracujte všechny části bot, včetně švů a ohybů. Nezapomeňte na důkladnou aplikaci na jazyk obuvi a místa, kde jsou tkaničky nebo přechod svršku a podrážky boty. Na tato místa je vhodné nanést silnější vrstvu impregnace.
  4. Vyschnutí: Nechte boty po aplikaci dobře vyschnout v dobře větraném prostoru. Nepoužívejte tepelné zdroje k urychlení vysychání, protože by to mohlo poškodit materiál. Schnutí může trvat několik hodin, aby se impregnační prostředek plně vstřebal.
  5. Leštění: Po vyschnutí boty vyleštěte hadříkem nebo jemným kartáčkem.
  6. Opakování: Pokud je to nutné (např. při intenzivním používání nebo vystavení extrémním podmínkám), opakujte proces aplikace impregnace.