Jak vybrat boty v těhotenství: Praktický průvodce

Těhotenství je jedním z nejvýznamnějších období v životě ženy, kdy tělo prochází mnoha změnami. S rostoucím bříškem a změnou tělesného těžiště se zvyšuje tlak na nohy, což může způsobovat nepohodlí, otoky či různé bolesti. Výběr vhodné obuvi během těhotenství je klíčový pro pohodlí a podporu celkového zdraví. V tomto článku se podíváme na hlavní kritéria, která byste měla zvážit při výběru bot během těhotenství.

Zdravotní problémy nohou v těhotenství

V těhotenství mohou ženy čelit různým zdravotním problémům spojeným s nohama, které jsou důsledkem zvýšené váhy, změny těžiště těla a hormonálních změn. Mezi nejčastější obtíže patří otoky nohou způsobené zadržováním vody, bolesti nohou a bolesti chodidel, zejména v důsledku nadměrného zatížení klenby nohy. Zvýšený tlak na cévy může vést také k rozvoji křečových žil a pocitu těžkých a unavených nohou. Některé ženy mohou trpět plochými nohami, což přispívá k dalším problémům s klouby a páteří.

1. Pohodlí na prvním místě

Během těhotenství se tělo adaptuje na nové podmínky a mění se nejen hmotnost, ale i velikost nohou. Otoky způsobené hormonálními změnami a zadržováním vody mohou způsobit, že nohy nabudou na objemu, a to především v druhém a třetím trimestru. Proto je klíčové, aby byla obuv pohodlná, měla dostatek prostoru a byla schopna se přizpůsobit těmto změnám.

Volte boty z měkkých, prodyšných a pružných materiálů, které se snadno přizpůsobí změnám objemu nohy. Kůže a kvalitní textilie jsou ideální volbou.

Dbejte na to, aby bota netlačila prsty k sobě a neomezovala nohu. Při zkoušení bot byste měla být schopna prsty pohodlně hýbat a mít dostatek prostoru. Pokud je obuv příliš těsná, může to vést k dalším otokům a nepohodlí.

Dámské boty pro oteklé nohy jsou navrženy tak, aby poskytovaly více prostoru a byly ideální pro ženy trpící otoky nohou. Zvažte nákup obuvi, která je o půl až celé číslo větší než vaše běžná velikost, aby vaše nohy měly dostatek prostoru i v případě otoků.

2. Správná podpora a stabilita

S rostoucím bříškem se mění těžiště těla, což může způsobovat problémy s rovnováhou. Nošení nestabilní obuvi může zvýšit riziko pádu, což je během těhotenství zvláště nebezpečné.

Vyhněte se vysokým podpatkům, které mohou zvyšovat nestabilitu. Ideální jsou boty s nízkým, pevným podpatkem, který poskytuje stabilitu, nebo zcela ploché boty. I malý podpatek může výrazně ovlivnit vaše tělo tím, že mění váš postoj a způsob chůze, to pak v konečném důsledku může způsobovat bolest zad a další nepříjemné neduhy. 

Zvýšená hmotnost klade větší tlak na klenbu nohy, proto je důležité, aby obuv měla dobrou podporu klenby, což pomůže snížit riziko vzniku plochých nohou nebo bolesti zad.

Zvolte boty s pevnou a protiskluzovou podrážkou, která vám zajistí bezpečnost při chůzi na různých površích.

Dámská zdravotní obuv, která poskytuje zvýšenou podporu pro klenbu nohy, by měla být prioritou, pokud trpíte bolestmi nohou nebo máte ploché nohy. Tato obuv snižuje zátěž na klouby a chrání vaše záda.

3. Přizpůsobení obuvi vašemu chodidlu

Je zásadní, aby se obuv přizpůsobila vašemu chodidlu, nikoliv naopak. A proto si vybírejte boty s tenkou a pružnou podrážkou, které se ohýbají podle tvaru vaší nohy. Vyhněte se botám s příliš tvrdou a silnou podrážkou, které mohou omezovat přirozený pohyb chodidla.

Boty, které se přizpůsobují vašemu chodidlu, zlepšují rovnováhu tím, že lépe reagují na terén, což je důležité pro udržení stability. Kromě toho mohou dobře padnoucí boty pomoci snížit únavu nohou a předejít zbytečnému nepohodlí. Při zkoušení obuvi se ujistěte, že se bota ohýbá v oblasti prstů a poskytuje adekvátní podporu po celé délce chodidla.

4. Lehkost a prodyšnost

Během těhotenství jsou ženy často unavenější, a proto je důležité, aby obuv byla lehká a nezatěžovala nohy zbytečně. Těžké boty mohou způsobovat větší únavu a zvyšovat tlak na klouby.

Vyhýbejte se těžkým botám, které mohou ještě více zvýšit únavu nohou. Místo toho vybírejte lehké modely, které vám poskytnou dostatečnou volnost pohybu.

Nošení neprodyšných bot může vést k nadměrnému pocení nohou, což je během těhotenství, kdy je tělesná teplota často vyšší, zvlášť nepříjemné. Vybírejte boty s dostatečnou ventilací, aby se nohy cítily svěží.

5. Snadné nazouvání a vyzouvání

V pozdějších fázích těhotenství může být ohýbání a manipulace s botami stále obtížnější. Proto je vhodné zvolit obuv, kterou lze snadno nazout a vyzout bez nutnosti šněrování nebo složitého zavazování. Dámská obuv pro těhotné by měla být nejen pohodlná, ale také praktická pro každodenní nošení.

Vsaďte na slip-on boty, baleríny nebo obuv s elastickými prvky, které jsou v tomto období ideální, protože je můžete snadno nazout bez ohýbání. Pokud preferujete uzavřenější boty, můžete zvolit modely se suchými zipy, které poskytují větší flexibilitu při nastavování šířky a jsou snadno ovladatelné.

6. Vhodné typy bot pro různé příležitosti

Těhotenství neznamená, že se musíte vzdát stylových bot. Na trhu existuje mnoho druhů dámské obuvi, které jsou nejen pohodlné, ale i elegantní.

  • Sportovní obuv: Ideální pro každodenní nošení a lehkou fyzickou aktivitu. Sportovní boty poskytují výbornou podporu a stabilitu. Při výběru dbejte na měkkost vnitřní stélky a dobrou ventilaci.

  • Baleríny: Stylová a pohodlná volba pro teplejší dny, kdy chcete, aby vaše nohy mohly dýchat. Vybírejte baleríny s pevnější podrážkou a podporou klenby.

  • Sandály: Otevřená obuv je ideální pro letní měsíce a pro chvíle, kdy chcete dát nohám více prostoru. Sandály s nastavitelnými pásky jsou skvělou volbou, protože si je můžete přizpůsobit podle otoku nohou.

  • Podzimní obuv: Pro chladnější měsíce je dobré zvolit boty, které udrží nohy v teple a suchu. Podzimní obuv by měla mít dobrou izolaci a být voděodolná. Ideální jsou kozačky s nízkým podpatkem, které poskytují dobrý grip na kluzkém povrchu. Vybírejte boty s měkkou vnitřní podšívkou a pevnou podrážkou pro maximální pohodlí.

  • Zimní obuv: Pokud jste těhotná v zimních měsících, dbejte na to, aby vaše boty byly nejen teplé, ale i stabilní. Vyberte si modely s protiskluzovou podrážkou, které vás ochrání před nebezpečím pádu na ledě či sněhu. Můžete zvolit jak vysoké kozačky na zip nebo také sněhule, které poskytnout ještě více tepla a pohodlí.

7. Na co si dát při výběru obuvi pozor?

Správná obuv může výrazně přispět k vašemu komfortu a zdraví. 

Vyhněte se vysokým podpatkům, které mohou zvyšovat riziko pádu a způsobovat bolest nohou a zad. Preferujte boty s nízkým nebo středním podpatkem, které poskytují stabilitu a rovnoměrně rozkládají váhu těla.

Vyberte boty s měkkou, dobře polstrovanou stélkou, která tlumí nárazy a zajišťuje pohodlí i při dlouhém stání nebo chůzi.

Ujistěte se, že boty mají dostatek prostoru pro prsty a neomezují nohu, což může zhoršovat otoky. Vyhněte se botám s úzkými špičkami nebo těsnými pásky, které mohou způsobit nepohodlí a zhoršit otoky nohou.

Své nohy vždy měřte nejlépe odpoledne a nebo večer, kdy jsou přirozeně oteklejší. Ujistěte se, že boty mají dostatek prostoru pro přirozený pohyb nohy, ideálně přidejte cca 0,5 cm navíc. 

8. Péče o nohy během těhotenství

Kromě výběru správné obuvi je důležité, aby těhotné ženy dbaly i na důkladnou péči o své nohy a chodidla. Pravidelná masáž, dostatečný odpočinek a vyvýšení nohou mohou pomoci zmírnit otoky a únavu. Nezapomeňte také pravidelně měnit ponožky za čisté a prodyšné, abyste minimalizovaly riziko plísní či infekcí.

Výběr správné obuvi během těhotenství může zásadně ovlivnit váš komfort a pohodu. Důraz by měl být kladen na pohodlí, podporu nohy, bezpečnost a flexibilitu. Každá žena je jedinečná, a proto je důležité najít boty, které vyhovují nejen vašim fyzickým potřebám, ale také osobnímu stylu.