Obuv na dovolenou: Co si zabalit pro každou příležitost?

Když se chystáme na dovolenou, jako první nám přijde na mysl, co s sebou za oblečení, kosmetiku a další nezbytnosti. Přitom jedna z nejdůležitějších věcí, kterou bychom neměli podcenit, a kterou spousta z nás nechává až na poslední chvíli, je výběr správné obuvi. Ta je pro pohodlné a bezstarostné cestování naprosto zásadní. Dovede totiž ovlivnit dojmy z dovolené. Poradíme, které boty zabalit, tak abyste si výlet užili na 100 %!

Každá dovolená je jiná. Stejně tak aktivity, které podnikáme. Při výběru obuvi je proto důležité brát v úvahu typ dovolené – jak budete trávit svůj volný čas. Budete se slunit na pláži? Nebo se chystáte zdolat všechny kopce v okolí? Níže najdete několik tipů na různé typy obuvi, které jsou vhodné pro různé příležitosti.

Procházky a výlety

Pokud plánujete procházky a výlety, neobejdete se bez pohodlné a odolné obuvi. Doporučujeme volit boty s pružnou a silnější podrážkou, které poskytují dostatečnou podporu noze. Například tenisky nebo klasické turistické boty. Důležité je také zvolit materiál, který je prodyšný a umožňuje nohám dýchat. Tím si zajistíte pohodlí i při delších procházkách.

Koupání v moři a sladkých vodách

Pokud se chystáte na dovolenou u moře a plánujete si užít plavání, budete potřebovat vhodnou plážovou obuv. Klasické plážové sandály jsou výbornou volbou, protože jsou lehké, rychleschnoucí a snadno se čistí. Pokud preferujete větší stabilitu a ochranu nohou, můžete zvolit plážové obuv s pevnější podrážkou. Důležité je také zvolit materiál, který odolává vodě a písku. 

V případě, že se budete koupat u skalnatého nebo kamenitého břehu, zauvažujte nad botami do vody. Ochrání vás při sestupování a vystupování z vody. Boty do vody se vám budou hodit i při koupání v řece, rybníku či jezeře.

Černé nízké dámské gumáky Wojtylko
Černé nízké dámské gumáky Wojtylko
Tyrkysové dámské plážovky Scandi
Tyrkysové dámské plážovky Scandi
Navy nazouváky Coqui
Navy nazouváky Coqui

Hory a pěší túry

Pokud plánujete dovolenou v horách a chystáte se na pěší túry, pořiďte si spolehlivé trekové boty. Tyto boty mají pevnou podrážku a poskytují stabilní oporu noze, což je zvláště důležité při chůzi po nerovném terénu. Vyberte boty s dobrou ochranou proti vodě a větru, abyste udrželi nohy suché a teplé i v nepříznivém počasí. Materiál jako Gore-Tex je dobrou volbou pro trekovou obuv, je jednak voděodolný a za druhé i příjemně prodyšný. 

Celodenní nošení

Pro celodenní nošení zvolte komfortní, univerzální letní obuv, ve které se vám dobře chodí a ve které se cítíte příjemně. Příkladem mohou být baleríny, sandálky, mokasíny či elegantní tenisky, které snadno zkombinujete s různými outfity. 

Na celodenní nošení chtějte model z kvalitního materiálu, který odolá a dovolí nohám volně dýchat. 

Béžové plátěné tenisky Axim
Béžové plátěné tenisky Axim
Bílé dámské nadměrné tenisky Mustang
Bílé dámské nadměrné tenisky Mustang
Modrá dámská letní obuv Scandi
Modrá dámská letní obuv Scandi

Večerní aktivity

Pokud plánujete večerní aktivity, jako třeba večeře v restauraci nebo taneční večer, sáhněte po elegantní obuvi, která se hodí ke společenským událostem. Pro ženy jsou to například elegantní lodičky nebo sandály na podpatku, zatímco muži mohou sáhnout po polobotkách.

Bílé lodičky na podpatku Beira Rio
Krémové lodičky Piccadilly
Lodičky s otevřenou špičkou Tamaris

Na co dalšího dát pozor?

  • Při výběru obuvi nezapomeňte brát v úvahu praktické aspekty, jako jsou voděodolnost, protiskluzové vlastnosti či typ podešve (anatomické tvarování nohám prospívá). 

  • Podrážka, která je pružná, stimuluje klenbu nohy, a přispívá tak ke zdraví chodidel. Měla by také absorbovat otřesy. Tím chrání klouby a páteř, a umožní vám zůstat celá den na nohou bez bolestí.

  • Trpíte v létě na oteklé nohy? Horko, náročnější režim…důvodů může být několik. Naštěstí víme, jak si s tím poradit. Přečtěte si náš článek Jak na oteklé nohy.

  • Vždy je dobré mít po ruce náhradní pár ponožek a vhodné impregnační prostředky, abyste udrželi obuv ve správném stavu a sebe v pohodě.

Pamatujte, že správná obuv je klíčová pro pohodlné a bezpečné cestování. Investujte čas do výběru vhodné obuvi a užijte si svou dovolenou v pohodlí a stylu.