Jak vybrat zimní boty: Průvodce pro správný výběr

Zimní obuv je nezbytnou součástí šatníku, zejména když teploty klesají a počasí se stává skutečnou výzvou. Špatně zvolená obuv může vést nejen k nepohodlí a promrzlým nohám, ale i postupně k vážnějším zdravotním problémům. Proto je nutné zvolit správné boty, které odpovídají konkrétním podmínkám a aktivitám. V tomto článku se zaměříme na to, jaké hlavní vlastnosti by měla mít kvalitní zimní obuv, a poradíme vám, jak vybrat obuv podle specifických potřeb, ať už se chystáte do města, na hory, do deště nebo na zimní hrátky s dětmi.

Co by měla kvalitní obuv splňovat?

Kvalitní zimní obuv by měla splňovat následující hlavní aspekty.

1. Protiskluzová podrážka

Podrážka je základem každé zimní boty. Silná podrážka je nezbytná pro izolaci nohou od chladu ze země a studeného povrchu. Pomáhá udržet teplo uvnitř boty, což je klíčové při chůzi na ledových nebo zasněžených cestách. 

Zimní povrchy mohou být velmi kluzké, proto je důležité, aby podrážka měla dobré protiskluzové vlastnosti. Ideální jsou podrážky vyrobené z gumy, které jsou pružné, odolné vůči opotřebení a zajišťují dobrý záběr i na mokrém nebo zledovatělém povrchu. 

Podrážka s hlubokým a členitým vzorkem zlepšuje stabilitu a trakci na sněhu a ledu. Tato vlastnost je důležitá nejen pro bezpečnost, ale i pro pohodlnou chůzi v náročnějších zimních podmínkách.

2. Odolnost vůči sněhu a mokru

Zimní obuv musí chránit nohy před vlhkostí a mokrem, což je zásadní pro udržení tepla a pohodlí.

Kvalitní zimní boty by měly být voděodolné, aby zabránily vniknutí sněhu a vody do obuvi. Toho lze dosáhnout použitím speciálních membrán, které nepropustí vodu, ale zároveň umožňují nohám dýchat. Membrány jako je například Gore-Tex jsou ideální volbou, protože poskytují vyváženou kombinaci voděodolnosti a prodyšnosti.

Kromě voděodolné membrány je důležitá i samotná konstrukce boty. Boty by měly mít utěsněné a vodotěsné švy a kvalitní impregnovaný povrch, který odolává vlhkosti. 

3. Tepelná izolace a dostatečný komfort

Tepelná izolace je klíčová pro udržení nohou v teple i při nízkých teplotách. 

Zimní boty by měly být dostatečně zateplené a vybaveny účinnou izolační vrstvou, která udržuje teplo uvnitř boty i při extrémně nízkých teplotách. Materiály jako vlna, kožešina, fleece nebo syntetické izolační materiály jsou skvělou volbou pro zajištění optimálního tepelného komfortu.

4. Prodyšnost bot

I když je izolace důležitá, neméně důležitá je prodyšnost bot. Noha musí mít možnost „dýchat“, aby se zabránilo nadměrnému pocení, které by mohlo vést k pocitu chladu. Prodyšné materiály odvádějí přebytečnou vlhkost od nohou, čímž udržují vaše nohy v suchu a teple. Tento faktor je zásadní nejen pro udržení komfortu, ale i pro prevenci nepříjemného pocení a následného chladu. 

Boty vybavené prodyšnými materiály nebo moderními syntetickými tkaninami, pomáhají regulovat teplotu uvnitř boty a zajišťují optimální mikroklima.

Díky nim zůstanou vaše nohy suché i během intenzivní fyzické aktivity, což přispívá k celkovému pohodlí a zdraví vašich nohou. Vysoce prodyšné boty vám nejen pomohou vyhnout se nepříjemným zápachům, ale také minimalizují riziko vzniku puchýřů a otlaků způsobených vlhkostí.

5. Kvalitní materiály

Jedním z dalších faktorů při výběru zimních bot je materiál, z něhož jsou vyrobeny. Každý typ materiálu má své specifické vlastnosti, které mohou ovlivnit pohodlí a funkčnost boty v různých podmínkách.

Kožené zimní boty jsou oblíbené pro svou odolnost a schopnost dobře izolovat. Kůže je přirozeně voděodolná a poskytuje vynikající ochranu proti chladu, pokud ji správně impregnujte. Navíc, kožené boty mají tendenci se přizpůsobit tvaru chodidla, čímž zvyšují pohodlí.

Syntetické materiály jsou často lehčí a cenově dostupnější než kůže. Tyto boty obvykle nabízejí dobrou voděodolnost a rychle schnou, což je činí ideálními pro vlhké podmínky. Na druhou stranu, syntetické materiály mohou mít nižší izolační schopnosti než kůže a mohou se méně přizpůsobovat tvaru chodidla.

Textilní zimní boty, vyrobené z materiálů jako fleece a podobně, jsou často volbou pro mírnější zimní podmínky. Jsou obvykle lehké a dobře ventilované. Nicméně, pro extrémně chladné a vlhké podmínky nejsou textilní boty vždy ideální, protože nemusí poskytovat dostatečnou izolaci nebo voděodolnost.

Při výběru zimní obuvi je důležité zvážit nejen klimatické podmínky, kde boty budete používat, ale také své osobní preference a potřeby. Pokud plánujete trávení času venku v extrémních zimních podmínkách, investice do kvalitní kožené nebo speciálně navržené syntetické obuvi může být lepší volbou. 

6. Správně zvolená velikost a střih

Správně zvolená velikost a střih jsou klíčové pro pohodlí a funkčnost zimní obuvi. Zimní boty by měly poskytovat dostatečný prostor pro nošení tlustých zimních ponožek, aniž by boty nohu tlačily nebo způsobovaly nepříjemné otlaky či bolestivé puchýře. To je důležité nejen pro pohodlí, ale i pro udržení tepelného komfortu.

Boty by měly pevně držet nohu, aby poskytovaly potřebnou podporu a stabilitu při chůzi. Příliš volné boty mohou vést k tvorbě puchýřů a zvýšit riziko zranění, zatímco příliš těsné boty mohou omezovat krevní oběh a způsobit nepohodlí.

Kvalitní zimní obuv by měla mít anatomicky tvarovaný střih, který kopíruje tvar nohy a poskytuje maximální pohodlí.

7. Pohodlí a podpora

Kvalitní zimní obuv by měla poskytovat dostatečnou podporu a pohodlí noze, což je klíčové zejména při delším nošení. Podpora začíná u pevné opory paty, která stabilizuje nohu a snižuje riziko únavy nebo bolesti. Důležitá je také anatomická stélka, která by měla být dostatečně tvarovaná, aby kopírovala přirozené křivky chodidla a poskytovala podporu klenbě. To pomáhá rovnoměrně rozložit váhu těla a zmírnit tlak na citlivé oblasti nohy.

Dalším faktorem je také správný střih boty. Obuv by měla dobře padnout, aby neomezovala pohyb prstů a nevytvářela tlakové body, které by mohly způsobit otlaky nebo puchýře. Vnitřní polstrování boty, které by mělo být měkké a pohodlné, poskytuje tlumení nárazů při chůzi a přispívá k celkovému pohodlí. 

Boty Kamik

Výběr zimní obuvi dle použití

Při výběru zimní obuvi je důležité zohlednit nejen osobní preference, ale také specifické podmínky a použití. Dámská zimní obuv, ale i pánská zimní obuv by měla být vybírána pečlivě podle konkrétních potřeb, jako je například nošení obuvi do města, chůze ve sněhu, horské túry, extrémní zimní podmínky nebo mírnější zimní prostředí. 

1. Zimní obuv do města

V městském prostředí je důležité najít rovnováhu mezi stylem a funkčností. Zimní obuv do města musí být dostatečně pohodlná pro každodenní nošení a zároveň odolná vůči zimním podmínkám, jako je déšť, sníh, led a mráz. Podrážka by měla být přizpůsobena chůzi po chodnících, s menším vzorkem pro pohodlí na pevném povrchu.

Pro dámy jsou ideální volbou zimní kotníčkové boty a dámské polokozačky, které poskytují dostatečné teplo a ochranu proti vlhkosti. Jsou snadno kombinovatelné s různými outfity, ať už preferujete džíny, sukně nebo šaty. Dámské vysoké kozačky pak přinášejí extra ochranu před chladem a přitom vypadají velmi elegantně, což z nich dělá perfektní volbu pro ženy, které chtějí vypadat stylově i v zimním období.

Pro muže jsou do města ideální praktické kotníčkové boty, které poskytují dostatečné teplo a komfort pro každodenní nošení, a zároveň chrání nohy před nepříznivým počasím. Pánské kotníčkové boty jsou univerzální a snadno se kombinují s různými styly oblečení, od ležérních džínů po formálnější kalhoty. Navíc, díky svému vyššímu střihu, poskytují lepší oporu a ochranu kotníků, což oceníte především při dlouhých procházkách městem nebo při chůzi po zledovatělých chodnících.

Ať už zvolíte jakýkoliv typ obuvi, vždy se ujistěte, že boty mají kvalitní podrážku, která vám poskytne bezpečný krok na kluzkých površích, a že jsou dostatečně zateplené a voděodolné pro pohodlné nošení po celý den.

Dámská zimní obuv Kamic Snowgen Cognac
Dámská zimní obuv Kamic Snowgen Cognac 
Dámská zimní obuv Jana
Dámská zimní obuv Jana
Pánská zimní obuv IMAC
Pánská zimní obuv IMAC

2. Obuv do hor

Pro zimní turistiku, ať už na zimní výpravu nebo výšlap do zasněžených tater, je nutné vybírat obuv s robustní podrážkou a silnou izolací, protože terén může být náročný a podmínky se mohou na horách rychle měnit. Horská obuv musí poskytovat dostatečnou ochranu proti vlhkosti, podporu kotníků a dobrou trakci na různých typech povrchů. 

Dámské boty do hor by měly mít robustní konstrukci, která zajišťuje dostatečnou ochranu a stabilitu. Ideální jsou vysoké turistické boty nebo zimní trekové boty, které pokrývají kotník a poskytují oporu při chůzi po nerovném terénu. Podrážka by měla mít silný vzorek pro dobrou trakci na kamenitých a kluzkých površích. 

Pánské boty do hor by měly být vybaveny podobnými vlastnostmi jako dámské. Vhodné jsou vysoké trekové boty nebo zimní turistické boty s robustní konstrukcí a pevnou podrážkou. Hledejte modely s voděodolnou membránou a dostatečnou izolací, pokud plánujete delší pobyt v chladnějším počasí. Podrážka by měla být navržena tak, aby poskytovala vynikající přilnavost na různorodých površích, včetně skal a bláta. Pevné šněrování a podporující kotníková část jsou nezbytné pro stabilitu a komfort během náročných túr.

Obuv do hor rozdělujeme na obuv s vyjímatelnou vložkou nebo s pevnou izolací. Boty s vyjímatelnou vložkou mají tu výhodu, že vložky lze snadno vyjmout a sušit odděleně. To umožňuje rychlejší a efektivnější vysoušení, což je ideální pro časté použití v náročných podmínkách. Boty s pevnou izolací jsou navrženy tak, že izolace je pevně integrována do konstrukce boty. Tato obuv se obvykle suší volně nebo pomocí elektrických vysoušečů, které pomáhají udržet vnitřní izolaci suchou a funkční.

Dámská zimní obuv Kamik Snovalley4

Dámská zimní obuv Kamik Snovalley4 

Černé pánské sněhule KAMIK Greenbay4 W

Černé pánské sněhule KAMIK Greenbay4 W

3. Obuv do sněhu

Obuv do sněhu je navržena tak, aby poskytovala maximální ochranu proti vlhkosti a nízkým teplotám, které jsou běžné v zimních podmínkách. Důležité je, aby taková obuv byla nejen nepromokavá, ale také dobře zateplená, aby udržela vaše nohy suché a v teple i při dlouhodobém pobytu v zasněžených oblastech.

Pro ženy jsou ideální dámské boty do sněhu, které kombinují nepromokavý materiál s tepelnou izolací. Tyto boty jsou vybaveny voděodolnou membránou a mají robustní, protiskluzovou podrážku, která poskytuje stabilitu na kluzkém povrchu. Boty jsou často navrženy tak, aby se snadno oblékali a svlékli, což je praktické při rychlém přechodu mezi venkovním a vnitřním prostředím.

Pro muže jsou vhodné pánské boty do sněhu, které rovněž využívají nepromokavé materiály a zateplení, aby udržely nohy suché a teplé v náročných podmínkách. Pánské zimní boty s pevnou konstrukcí a silnou podrážkou, která je odolná vůči skluzu, jsou ideální volbou. Tyto boty často zahrnují i funkce jako nastavitelné manžety a zesílené špičky, které poskytují dodatečnou ochranu a pohodlí.

Zkontrolujte, zda obuv dobře sedí a poskytuje dostatečný prostor pro nošení silnějších ponožek, pokud je to potřeba.

Dámská zimní obuv Kamik Billie White
Dámská zimní obuv Kamik Billie White 
Pánské zimní sněhule KAMIK Canuck black
Pánské zimní sněhule KAMIK Canuck black

4. Obuv do deště

Zimní boty do deště jsou navrženy tak, aby poskytovaly ochranu proti vlhkosti a chladu během deštivého počasí. Tyto boty musí být nejen voděodolné, ale také dostatečně zateplené, aby udržely nohy v suchu a teple i při nízkých teplotách.

Pro ženy jsou ideální dámské boty do deště, které kombinují voděodolné materiály, jako je gumová nebo syntetická kůže, s tepelnou izolací. Dámské nepromokavé zimní boty často zahrnují moderní membrány, které zajišťují, že voda neprochází do vnitřku boty, zatímco umožňují nohám dýchat. Dámské zateplené gumové boty nebo dámské polokozačky s voděodolnou úpravou jsou ideální pro každodenní použití v městském prostředí, ať už při cestě do práce nebo při procházkách po městě.

Pro muže jsou vhodné pánské boty do deště, které rovněž využívají voděodolné materiály a zateplení, aby poskytovaly optimální ochranu a pohodlí. Pánské nepromokavé zimní boty s gumovou podrážkou a voděodolnou úpravou jsou ideální pro každodenní nošení v deštivém počasí. Pánské zateplené gumové boty nebo pánské polokozačky s voděodolnou membránou jsou skvělou volbou pro muže, kteří potřebují spolehlivou obuv na pravidelné cesty do práce nebo na procházky po městě.

Dámské zimní boty Lico Brütting 711020 Himalaya
Dámské zimní boty Lico Brütting 711020 Himalaya 
Pánská zimní obuv Kamik EMPIRE X Black
Pánská zimní obuv Kamik EMPIRE X Black 

5. Obuv na zimní radovánky s dětmi

Obuv na zimní radovánky s dětmi je navržena tak, aby vydržela náročné podmínky, které přinášejí zimní aktivity jako je stavění sněhuláků, bobování nebo běhání po sněhu. Tato obuv musí být nejen teplá a pohodlná, ale také odolná a schopná zvládnout mokro a chlad. Podrážka s výrazným vzorkem je klíčová pro stabilní krok na zledovatělém povrchu.

Pro ženy jsou ideální dámské sněhule, které poskytují výbornou tepelnou izolaci a jsou vyrobeny z kombinace syntetických materiálů a kůže. Zateplené boty jsou obvykle vybaveny voděodolnými vlastnostmi a dobře odvádějí vlhkost, což je klíčové při intenzivní zábavě ve sněhu. Kvalitní dámské sněhule, které odolávají extrémním teplotám až do -50°C, vám zajistí pohodlí a ochranu, ať už se vydáte na procházku se dětmi nebo se zapojíte do zimních her.

Pro muže jsou ideální volbou kvalitní pánské sněhule, které vynikají svou zateplenou a nepromokavou konstrukcí, schopnou odolat extrémním mrazům až do -74°C. Tyto sněhule, vyrobené z kombinace kůže a syntetických materiálů, poskytují vynikající ochranu před chladem a vlhkostí. Díky svým vlastnostem nabízejí maximální pohodlí a ochranu během jakékoli venkovní aktivity v zimních měsících. Kvalitní pánské sněhule zajistí, že vaše nohy zůstanou v teple a suchu i při velmi nízkých teplotách, čímž zvyšují váš komfort a bezpečnost v náročných zimních podmínkách.

Dámská zimní obuv Kamik Momentum3 Charcoal
Dámská zimní obuv Kamik Momentum3 Charcoal 
KAMIK ALBORG PLUS černé pánské zimní boty
KAMIK ALBORG PLUS černé pánské zimní boty

 

6. Obuv na extrémní podmínky

Pro zvládání extrémních mrazů a náročných zimních podmínek je klíčové vybírat obuv, která poskytuje maximální ochranu a tepelný komfort.

Pokud hledáte kvalitní boty, které si poradí s nejnáročnějšími zimními podmínkami a extrémním počasím, určitě zvažte značku Kamik. Tato značka pochází z oblasti, kde se setkávají drsné zimy s úchvatnými přírodními scenériemi. Boty Kamik jsou navrženy tak, aby odolaly největším mrazům a nejtěžším podmínkám, které příroda může přinést. Spojují v sobě výjimečnou funkčnost s vysokou odolností, takže vaše nohy zůstanou v teple a pohodlí, bez ohledu na to, jaké zimní výzvy vás čekají. 

V naší nabídce naleznete profesionální značkové boty, které uspokojí potřeby myslivců, vlekařů, vinařů, stejně jako těch, kteří si chtějí pohodlně vychutnat městské procházky nebo nadšených sportovců, kteří po lyžování rádi vklouznou do pohodlných sněhulí.

Dámské boty do mrazu jsou navrženy tak, aby kombinovaly estetiku s maximální funkčností. Tyto boty často obsahují vysoce kvalitní izolaci, jako je chlupatá podšívka nebo speciální syntetické materiály, které udržují nohy v teple i při extrémně nízkých teplotách. Jsou vyrobeny z odolných a voděodolných materiálů, které chrání před vlhkostí a sněhem. 

Pánské boty do mrazu jsou konstruovány tak, aby zvládly extrémní zimní podmínky s maximální odolností a komfortem. Tyto boty jsou obvykle vybaveny silnou izolací, která zahrnuje chlupatou podšívku nebo pokročilé izolační prvky, aby udržely nohy v teple i při velmi nízkých teplotách. Jsou vyrobeny z robustních, voděodolných materiálů a mají pevnou podrážku pro zajištění dobré trakce na kluzkých a zasněžených površích. 

Kamik Momentum3 Bordo dámská zimní obuv
Dámská zimní obuv Kamik Momentum3 Bordo 
KAMIK Cody XT černé pánské extrémní boty
Pánské extrémní boty KAMIK Cody XT

 

7. Pracovní obuv do zimního prostředí 

Pracovní obuv do zimního prostředí musí splňovat specifické požadavky, které zajišťují komfort a ochranu při náročných venkovních aktivitách. 

Pro pány, kteří se věnují myslivosti a lovulesním pracím, těžbě dřeva nebo práci na horách, je klíčové, aby obuv byla robustní, odolná a poskytovala výjimečné tepelné izolace. Zaručeně vás udrží v teple i při mínusových teplotách. Obuv Kamik, například, má teplotní index s hodnotou až do -40°C. Tato obuv je navržena tak, aby odolala extrémním podmínkám a zároveň poskytovala komfort a bezpečí, ať už se nacházíte na zamrzlém poli, v lese, nebo na zasněžených horách.

KAMIK Cody XT WHITE MOSSY OAK zimní boty
Zimní boty KAMIK Cody XT WHITE MOSSY OAK 
Kamik Alborg GAU hnědé pánské zimní boty
Pánské zimní boty Kamik Alborg GAU hnědé 

 

Zimní vložky do bot: Pohodlí a teplo na míru vašim potřebám

Zimní obuv je navržena tak, aby odpovídala rozdílné anatomii chodidel mužů a žen. Muži mají obecně širší chodidla, což se promítá do konstrukce pánské obuvi. Nicméně, i ta nejkvalitnější zimní obuv může být dále vylepšena, aby co nejlépe vyhovovala vašim individuálním potřebám. Zde přicházejí na scénu speciální vložky do bot, které poskytují dokonalé propojení mezi vašimi chodidly, obuví a celkovým komfortem.

Proč investovat do vložek do bot? Zimní vložky nejsou jen o zvýšení pohodlí. Jsou navrženy tak, aby zlepšili izolaci, poskytly extra podporu a přizpůsobili se specifickým potřebám různých typů chodidel. Zimní vložky často obsahují speciální vrstvy, jako je hliníková fólie, která funguje jako bariéra proti chladu a zároveň udržuje teplo uvnitř boty. Tím zajišťují, že vaše nohy zůstanou v teple i v těch nejchladnějších dnech.

Vychytávky pro extrémní podmínky

Pokud se chystáte čelit skutečně extrémním zimním podmínkám, mohou vám přijít vhod náhradní izolační vložky do bot od značky Kamik. Tyto vložky jsou navrženy díky čtyčvrstvému designu, který disponuje vynikající tepelnou ochranou a odváděním vlhkosti od nohy pryč. 

Pohodlí na prvním místě: Jak si vybrat boty, které vám padnou?

Při výběru zimní obuvi je pohodlí absolutní prioritou. Není to jen o tom, jak bota vypadá, ale především o tom, jak se v ní budete cítit během dlouhých zimních procházek nebo sportovních aktivit. Výběru obuvi proto věnujte dostatek času a péče.

Je zásadní zkoušet boty v pravý čas. Odborníci doporučují, aby se obuv zkoušela v odpoledních nebo večerních hodinách. V průběhu dne totiž nohy nabývají na objemu, což znamená, že pokud si boty vyzkoušíte ráno, mohou vám večer připadat těsné a nepohodlné. Tento jednoduchý trik vám může ušetřit spoustu nepříjemností, jako jsou otlaky, puchýře nebo dokonce dlouhodobé zdravotní problémy způsobené nevhodnou obuví.

Když si boty zkoušíte, mějte na paměti, že by vás neměly tlačit ani při prvním nazutí. Pokud cítíte tlak nebo nepohodlí už při zkoušení, pravděpodobně se to s časem nezlepší. Naopak, boty se mohou stát ještě více nepohodlnějšími, zvláště pokud plánujete nosit tlusté zimní ponožky. Proto při zkoušení vždy dbejte na to, abyste měli dostatek prostoru nejen na prsty, ale i na kotník, což je klíčové pro celkový komfort a podporu při chůzi.

Každý má jiné potřeby a preference, pokud jde o obuv. Někteří lidé potřebují extra podporu klenby, zatímco jiní dávají přednost měkčímu došlapu. Pokud máte specifické požadavky, neváhejte zvolit boty s možností přidání speciálních vložek do bot, které mohou zlepšit podporu a komfort.

Snadná údržba a impregnace 

Snadná údržba a impregnace jsou klíčové pro dlouhou životnost zimní obuvi. Pravidelné čištění a aplikace impregnace chrání boty před vlhkostí, nečistotami a opotřebením. Impregnace vytváří speciální ochrannou vrstvu, která zvyšuje voděodolnost a odolnost materiálu, čímž prodlužuje životnost obuvi a udržuje ji v optimálním stavu. 

Impregnaci lze aplikovat na různé materiály, včetně kůže, textilu, přírodních i syntetických materiálů. Na trhu existují různé typy impregnace, které jsou určeny pro specifické druhy materiálů obuvi. Každý typ impregnace má své jedinečné vlastnosti a metody aplikace, přičemž běžné formy zahrnují spreje, krémy, pasty nebo vosky.