Jak vyčistit kožené boty uvnitř?

Kožené boty jsou nedílnou součástí našich botníků. Jsou totiž velmi kvalitní, stylové, a především se pyšní dlouhou životností. Ovšem i sebevíc kvalitní kožené boty mohou utrpět každodenním používáním nějaké škody. Většinou se jedná o nečistoty (bláto, tráva a jiné), což se dá velmi snadno odstranit. Jak ale vyčistit boty zevnitř?

I vnitřní část obuvi je nutné udržovat

Řada majitelů obutí pečuje o svou obuv pouze zvenčí, ale na vnitřní část boty se zapomíná. Tato část bot je však stejně důležitá jako vnější strana. Po pořízení je poskvrněná krví (někdy nás boty mohou velmi odírat), po pár nošeních se však vnitřní část zabarvuje a začíná zapáchat. Tím, že obuv budeme udržovat také uvnitř se taktéž podílíme na její delší životnosti.

Vložky bot jsou nejcitlivější

U kožených bot může nastat u čištění vnitřní části jeden velký problém, a sice roztažení boty. Kůže jako materiál se totiž neustále rozpíná a velmi často se tak stává při kontaktu s vodou. Při údržbě vnitřní části bot proto buďte velmi opatrní a pečliví i ohledně toho, co k údržbě využíváte

I ti, kteří pracují v obuvnictví potvrzují, že tou nejcitlivější částí boty je její vložka a také její stélka, a to nejen v letním období. I když je pravdou, že v létě trpí ještě více, jelikož boty obouváme na bosé nohy. Kožené boty mohou být uvnitř vyrobené z mnoha materiálů, velmi často se uvnitř nich nachází textil, který ale lze naštěstí snadno vyčistit. 

Vystačíte si prakticky jen s houbičkou nebo hadříkem, který namočíte do roztoku vody a mýdla. Velmi často se však používá i jedlá soda, která se aplikuje na stélku, kterou vyjmete z boty. 

Aby kůže nepromokla

Pokud se u kožených bot obáváte toho, že by materiál promokl a kůže se tím pádem nejen roztáhla, ale také popraskala i přes pravidelnou impregnaci, raději sáhněte po jemně navlhčeném hadříku. Kožené boty se nikdy neumývají pod tekoucí vodou, ať už čistíte jejich vnitřní nebo vnější část. 

Jestliže se vám nečistoty nedaří odstranit zmiňovaným vlhkým hadříkem, v nejlepším případě koženou stélku zcela vyměňte. Existují dokonce alternativy s aktivním uhlím, které zamezují pocení a chrání vnitřní část boty před znečištěním.

Jak se zbavit nepříjemného zápachu

Jak textilní, tak i kožené boty mohou po nějaké době intenzivního nošení zapáchat. Naštěstí existují takzvané deodoranty obuvi, které boty osvěžují zevnitř.  Pokud však za ně nechcete utrácet nabízí se také domácí způsoby na odstranění pachu. 

A tím se znovu dostáváme k jedlé sodě, která pach dokáže pohltit. Stačí ji nasypat do boty a nechat působit přes noc. O něco silnější antibakteriální účinky má směs jedlé sody s oxidem zinečnatým, jenž je běžně dostupný ve všech lékárnách.

Tip: Přečtěte si také článek o tom, jak vyčistit semišové boty.

Hack s flanelovým hadříkem

Ať už čistíte vnitřní nebo vnější část kožené obuvi, věděli jste, že s jedním typem hadříku to půjde snáze než s jiným? Ke kožené obuvi je daleko šetrnější flanelový hadřík, který má taková vlákna, jež působí na kůži jemněji a šetrněji. Místo vody se velmi často namáčí také do mléka, a to zejména v případě čištění sněhově bílé obuvi. Mluvíme však o babské radě, nikoliv o obuvníky doporučované metodě čištění.

Než začnete s čištěním vnitřní části boty

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli metodu čištění vnitřní části boty, před započetím prvního úkonu boty vždycky dobře vyvětrejte. Nezáleží na tom, jestli se bude jednat o tenisky, kozačky nebo pánské polobotky, větrání je vždycky tím prvním krokem čištění bot. 

Abyste poté na konci čištění zabránili tomu, že se stélka nebo vložka zabarví vlivem ponožek nebo naopak ponožky chytí barvu vložky, stojí za vyzkoušení nastříkání běžného laku na vlasy do boty. Jen je důležité lak před nazutím nechat pořádně zaschnout.