Jak vyčistit zažloutlé boty?

Obuv tvoří náš outfit a díky nim nechodíme bosí a necítíme každý kamínek nebo jinou nedokonalost terénu. Jenže právě kvůli tomu, že mluvíme o každodenní součásti našeho života, mohou boty zanedlouho vypadat trochu jinak, než když jsme je kupovali. Například mohou zažloutnout. V takovém případě je však nemusíte nutně vyhazovat a nahrazovat novými. Můžete se pustit do jejich čištění. Pojďme si prozradit fungující metody, jak nažloutlé boty vyčistit.

Co stojí za žlutými skvrnami tenisek

Zažloutlé boty jsou problémem hlavně látkového typu obuvi. U kožených alternativ se se zažloutnutím setkáváme jenom zřídka (a zde to bývá velmi často způsobené zašlým materiálem). V případě, že však svým plátěným botám ještě nechcete dávat sbohem, myslete při jejich praní nebo čištění na únik lepidla

Právě lepidlo stojí za tím, proč se minimálně u špičky obutí nachází nevzhledné, poměrně výrazné žluté skvrny. Když je bota mokrá, lepidlo má tendenci unikat až ke šňůrkám, pokud ho nepohlcuje něco trochu jiného (například noviny nebo vložené kapesníčky do boty). 

Zubní pasta stojí za vyzkoušení

Obecně však své boty můžete vyčistit pomocí různých babských rad na internetu. Zatímco některé jsou efektivnější, u jiných se nedočkáte takového výsledku – nakonec však záleží i na botách a vaší šikovnosti, jestli se vám podaří či nepodaří navrátit botám svěží vzhled. 

Jednou z možností, jak vyčistit boty (a hlavně kupu okolo plátěných tenisek) je zubní pasta, která navíc za pomoci mýdla dokáže velmi efektivně odstranit různé nečistoty. A díky své bělosti zahaluje žlutost lepidla, pokud se nejen na špičkách boty nachází. 

Pomůže i soda

Kromě zubní pasty můžete použít i něco dalšího, co běžně ukrýváte v kredenci. Je tím jedlá soda, která je přírodní cestou ke znovu bílým teniskám. I když je samozřejmě pravdou, že automaticky můžete sáhnout po nejrůznějších speciálních ochranných prostředcích a pěnách z obchodů s obuví, v tomto případě však mluvíme i o levnější alternativě, jak botám znovu dodat ztracenou bělost. 

V praxi stačí rozpustit dvě lžíce jedlé sody ve vodě a pomocí hadříku nebo starého zubního kartáčku nanést směs do míst, kde je to nejvíce třeba. Poté nechte boty působit zhruba dvacet až třicet minut a opláchněte.

Když máte po ruce dětský pudr

Dalo by se říct, že rodiny s dětmi mají menší výhodu – mohou totiž použít i dětský pudr, který funguje podobně jako jedlá soda. Bohužel se o něm jako o čističi bot velmi málo mluví, a to stačí nasypat dvě nebo tři polévkové lžíce dětského pudru do sklenice vody a směs důkladně promíchat. 

Postup je pak prakticky stejný jako v případě jedlé sody. Jen se tedy nechává směs zaschnout, až poté se odstraňuje pomocí hadříku nebo se vyklepává.

Při čištění vložte kapesníky do bot

Jak už bylo zmíněno, ona zažloutlost je způsobená únikem lepidla, který drží gumové prvky na plátěném podkladu. K tomuto úniku dochází prakticky vždycky, když je bota mokrá. Proto v případě, že jste se pustili do čištění bot a jejich drhnutí pomocí vody, při sušení botu vyplňte kapesníčky nebo černobílými novinami. Tento podklad hezky zachytí ono lepidlo, které tím pádem neunikne do textilie, nýbrž jen do výplně.

Další možnosti vyčištění obuvi

Mimochodem, věděli jste, že k odstranění zažloutlé části na obuvi je možné použít i trochu netradiční prostředek, a to přípravek, kterým se každý večer žena odličuje? Tato metoda není ještě mezi lidmi tak rozšířená, ale přináší zajímavé výsledky v případě čištění bot od zažloutlých částí a při navracení botám jejich bělost. 

V dalším doplňujícím článku naleznete informace, jak prát a čistit boty.