Jak zlepšit prokrvení nohou? Praktické tipy pro lepší zdraví

„Proč mám pořád studené nohy?“ Tato otázka trápí mnohé z nás. Studené končetiny mohou být nepříjemným společníkem a signálem, že s naším prokrvením něco není v pořádku. V tomto článku vám poradíme praktické tipy, jak účinně zlepšit prokrvení nohou, zahřát je a vrátit do vašeho života pohodu a energii. 

Prokrvení nohou

Prokrvení nohou je klíčové pro správné fungování krevního oběhu, který přenáší živiny a kyslík do tkání a orgánů. Pokud krevní oběh nefunguje správně nebo je příliš pomalý, mohou se v těle začít hromadit toxické odpadní látky. To nejen zpomaluje proudění lymfy, ale také způsobuje různé zdravotní problémy, jako jsou studené nohy, pocit neklidných nohou, mravenčení, pocit těžkých a unavených nohou, otoky nohou a kloubů, únavu a ztrátu energie. Dalším příznakem špatného prokrvení může být i modravý nádech rtů a nehtů na prstech rukou a nohou, což signalizuje nedostatek kyslíku v krvi. 

Příčiny špatného prokrvení: Co ovlivňuje cirkulaci krve v těle?

Pojďme se podívat na některé z faktorů, které mohou způsobit špatné prokrvení dolních končetin:

  1. Sedavý životní styl: Nedostatek pohybu a dlouhé sezení mohou zpomalit krevní oběh.

  2. Zdravotní problémy:

    • Cukrovka

    • Vysoký krevní tlak

    • Srdeční choroby

    • Periferní arteriální onemocnění

  3. Obezita: Nadváha zvyšuje tlak na cévy a může omezit prokrvení.

  4. Nedostatek živin: Nedostatečný příjem vitamínů a minerálů (např. vitamín B12, kyselina listová).

  5. Kouření: Zúžení cév a snížení prokrvení způsobené škodlivými látkami v tabáku.

  6. Stres: Chronický stres může ovlivnit krevní oběh a vést k napětí v těle.

  7. Hormonální změny: Například během těhotenství nebo menopauzy mohou ovlivnit prokrvení.

  8. Klimatické podmínky: Chladné počasí může způsobit stažení cév a snížit prokrvení.

  9. Zranění nebo operace: Poranění nebo chirurgické zákroky mohou dočasně omezit prokrvení.

  10. Užívání některých léků: Některé léky mohou mít vedlejší účinky, které ovlivňují prokrvení.

Identifikace příčin špatného prokrvení je klíčová pro efektivní léčbu a prevenci těchto problémů.

Jaké boty zvolit pro lepší prokrvení nohou?

Pro zajištění optimálního prokrvení nohou a celkového zdraví je také nutné vybrat si vhodnou dámskou zdravotní obuv nebo zdravotní obuv pánskou. Při výběru je důležité zaměřit se na tyto klíčové charakteristiky:

  • Kvalitní materiály: Hledejte prodyšné a flexibilní materiály, které zajistí pohodlí a umožní nohám dýchat.

  • Dostatečná šířka: Boty by měly mít dostatek prostoru pro prsty, aby nedocházelo k otlakům a zhoršení prokrvení.

  • Podpora klenby: Zdravotní obuv by měla mít dobrou podporu klenby, která pomáhá rozložit tlak na nohy a zmírňuje únavu.

  • Tlumení nárazů: Měkká, tlumící podrážka s dobrým odpružením snižuje zátěž na klouby a zlepšuje pohodlí při chůzi.

  • Nízké nebo žádné podpatky: Ideální je obuv s nízkým podpatkem, která podporuje přirozenou pozici nohy a usnadňuje cirkulaci krve.

  • Možnost použití ortopedických vložek: Pokud máte specifické potřeby, hledejte obuv, do které můžete vložit ortopedické vložky pro dodatečnou podporu.

Nejlepší zdravotní obuv

Dámské mokasíny Mintaka
Dámské zdravotní sandály Axel

Pánské polobotky Mateos 

Pravidelný pohyb

Nejjednodušším a zároveň nejúčinnějším způsobem, jak zlepšit prokrvení nohou, je pravidelný pohyb. Sedavý životní styl často vede k horšímu oběhu krve, což může způsobovat potíže, jako jsou křečové žíly a otoky. Pokud trávíte většinu dne v sedě, zkuste si udělat přestávky každých 30 až 60 minut a krátce se projít. Také je dobré věnovat se aktivitám, které stimulují krevní oběh, například chůze, plavání, jízda na kole nebo různé protahovací cviky. Pravidelná fyzická aktivita může výrazně zmírnit pocit studených nohou.

Zdravá strava a hydratace

Strava bohatá na vitamíny a minerály má významný vliv na zdraví cév. Pro lepší prokrvení nohou je důležité zařadit do jídelníčku potraviny, které podporují krevní oběh:

  • Omega-3 mastné kyseliny – najdete je v tučných rybách, oříšcích a semínkách.

  • Vláknina – obsažená v celozrnných produktech, ovoci a zelenině. 

  • Antioxidanty – nachází se v ovoci a zelenině, jako jsou bobuloviny, citrusy, papriky a brokolice. 

Hydratace je neméně důležitá. Pití dostatečného množství vody pomáhá udržovat krev řídkou a zabraňuje tvorbě krevních sraženin. Doporučuje se vypít alespoň 1,5 až 2 litry vody denně, ideálně více v případě fyzické aktivity nebo horkého počasí.

Masáže a lymfodrenáže

Masáže nohou jsou skvělým způsobem, jak zlepšit krevní oběh a zmírnit problém studených nohou. Masírování nohou pomáhá stimulovat krevní oběh, zmírňuje otoky a ulevuje od únavy. Každá noha obsahuje více než 7 200 nervových zakončení a 107 vazů, což z ní činí citlivou část těla, která dobře reaguje na masáž.

  • Manuální masáž nohou – můžete si ji provádět sami nebo vyhledat odborníka. Zaměřte se na oblasti kolem kotníků, lýtek a stehen.

  • Lymfatická drenáž – speciální druh masáže, která stimuluje lymfatický systém a pomáhá odvádět přebytečné tekutiny z těla. Je účinná proti otokům a celulitidě. 

Pro masáže můžete využít i různé masážní pomůcky, například válečky, míčky nebo elektrické masážní přístroje.

TIP: Masáž nohou pomáhá nejen při fyzických obtíží, ale také podporuje psychickou pohodu. 

Akupresura chodidel

Odborníci na masáže často využívají akupresuru neboli tradiční čínskou metodu, která stimuluje krevní oběh pomocí specifických akupresurních bodů na chodidlech. Akupresura zvyšuje prokrvení, vyvolává pocity tepla a úlevy a přispívá k celkové relaxaci, což je skvělé i pro problém studených nohou.

TIP: Odborníci doporučují, aby každý po akupresuře vypil velké množství vody, protože tím dochází k vyplavování odpadních látek z těla. 

Střídání teplé a studené vody

Hydroterapie, tedy střídání teplé a studené vody na nohy, je osvědčená metoda pro stimulaci krevního oběhu. Teplá voda způsobuje rozšíření cév, zatímco studená je naopak zužuje. Tento kontrast podporuje lepší proudění krve a může pomoci tělu efektivněji udržovat teplotu nohou.

Kneippův chodník

Kneippův chodník je další efektivní způsob, jak podpořit prokrvení nohou. Tento unikátní koncept zahrnuje chůzi po různých přírodních materiálech, jako jsou kameny a štěrk, a kombinaci teplé a studené vody. Tímto způsobem se stimulují nervová zakončení na chodidlech, což zvyšuje prokrvení a aktivuje cévní systém.

TIP: Pravidelná chůze po Kneippově chodníku nejenže rozšiřuje cévy, ale také pomáhá zmírnit otoky a pocit těžkých nohou. 

Masážní vložky 

Speciální masážní vložky, jako jsou například terapeutické vložky, mohou také pomoci. Tekutina uvnitř vložek se přelévá a masíruje chodidlo při každém kroku, což zlepšuje krevní oběh, ulevuje od bolesti nohou a podporuje zdravou klenbu chodidla. Tyto vložky navíc pomáhají zahřát nohy při chůzi.

Správné držení těla a polohování nohou

Dlouhodobé sezení s nohama překříženýma nebo ve stejné poloze může omezovat průtok krve. Snažte se sedět s nohama v přirozené poloze a vyhýbejte se jejich překřížení. Pokud máte možnost, zvedněte nohy do vyšší polohy – například je podložte polštářem nebo je opřete o stěnu, když ležíte. Tímto způsobem snížíte tlak na cévy a pomůžete krvi lépe cirkulovat zpět k srdci.

Komprese a správné oblečení

Nošení kompresních punčoch nebo podkolenek je běžně doporučováno lidem, kteří trpí problémy s prokrvením nohou. Tyto speciální punčochy podporují správný průtok krve v žilách a pomáhají předcházet otokům i bolestem. Jsou vhodné zejména pro lidi, kteří tráví dlouhé hodiny ve stoje nebo sedí, například při dlouhých cestách letadlem.

Kromě kompresních pomůcek je důležité také volit vhodné oblečení. Příliš těsné oblečení, zejména v oblasti pasu, stehen a kotníků, může omezovat krevní oběh. Volnější oblečení pomáhá krve volně proudit a zamezuje nepříjemným pocitům tlaku.

Udržování zdravé hmotnosti

Nadváha a obezita mohou zvyšovat tlak na cévy a omezovat průtok krve v nohách. Udržování zdravé hmotnosti je důležité pro správnou funkci kardiovaskulárního systému. Snížením nadváhy můžete zmírnit tlak na nohy, zlepšit prokrvení a snížit riziko vzniku křečových žil a dalších problémů.