Syndrom neklidných nohou (RLS): Samoléčba a kdy navštívit lékaře

Syndrom neklidných nohou (RLS) je neurologickým onemocněním, které způsobuje nepříjemný pocit neklidu a nutkání pohybovat nohama, obvykle v klidu nebo v noci. I když RLS může být obtěžující, ovlivňovat kvalitu spánku a celkový život pacienta, existují samoléčebné metody, které mohou pomoci zmírnit příznaky. Nicméně, v některých případech je nezbytná konzultace s lékařem.

 

Syndrom neklidných nohou RLS

Co je to syndrom neklidných nohou a jaké jsou příčiny vzniku?

Syndrom neklidných nohou (RLS) známý také pod názvem Restless Legs Syndrome nebo Willisova - Ekbomova choroba představuje neurologické onemocnění s výskytem mezi 5 až 10 % evropské populace. Toto onemocnění se projevuje nutkáním pohybovat dolními končetinami. Tyto nepříjemné pocity obvykle vznikají večer a v noci, což může mít za následek poruchy spánku a významné zhoršení celkové kvality života.

 

Syndrom neklidných nohou je obecně celoživotní stav, pro který bohužel stále neexistuje téměř žádná léčba. Existují však léčebné postupy, které zmírňují příznaky.

 

Konkrétní původ syndromu neklidných nohou stále zůstává utajen, nicméně vědecké studie ukazují na několik možných faktorů, které mohou být spojeny s touto poruchou. Nejčastější příčiny vzniku jsou:

  • genetika, která zpravidla toto onemocnění dědí z generace na generaci. 
  • Nízká hladina železa v mozku
  • Nerovnováha dopaminu, což je neurotransmiter, který ovlivňuje pohyb svalů.
  • Změny nálad, vyčerpání, problémy se soustředěním, deprese a úzkosti.
  • Onemocnění jako Parkinsonova nemoc, cukrovka, revmatoidní artritida a selhání ledvin mohou být spojeny s výskytem RLS.
  • Určité léky (antidepresiva, léky na vysoký krevní tlak a podobně) mohou zhoršit příznaky syndromu. 

Jaké jsou příznaky a projevy syndromu?

Osoby trpící syndromem neklidných nohou mohou pociťovat neobvyklé pocity nejen v nohou, ale také výjimečně v rukách, na hrudi nebo dokonce v hlavě

 

Tyto nepříjemné pocity obvykle zahrnují obě strany těla, ale mohou se objevit pouze na jedné straně nebo začít na jedné straně a následně přejít na druhou stranu těla. Mezi tyto nepříjemné příznaky většinou patří:

  • Nutkání k pohybu. Osoby pociťují neodolatelnou potřebu hýbat nohama, což může dočasně zmírnit nepříjemné pocity.
  • Svědění, pocit napětí a tahání v nohách.
  • Bolest nohou, bolest chodidel, pulzování nohou. Někdy se mohou vyskytnout také oteklé nohy.
  • Zhoršení příznaků v klidu. Nepříjemné pocity v nohách se mohou objevit nebo dokonce zhoršit, pokud pacient sedí, leží nebo se nachází v klidovém stavu, a to především večer nebo v noci.

Jaká je léčba syndromu neklidných nohou? 

RLS je obecně celoživotní stav, pro který neexistuje žádná léčba. Existují však léčebné postupy, které zmírňují příznaky.

 

Jak diagnostikovat syndrom neklidných nohou? Neexistuje žádný test ani konkrétní vyšetření, lékař může potvrdit diagnózu různými způsoby, a to nejčastěji krevními testy, tzv. studií spánku nebo pomocí kompletního vyšetření nohou.

 

Syndrom neklidných nohou může bohužel vyvolat i řadu jiných komplikací. Nejčastěji se jedná o nekvalitní spánek a tedy nespavost, úzkosti, deprese nebo celkové zhoršení kvality života jedince.

Změna životního stylu je nezbytná!

Při samoléčbě RLS je doporučována striktní změna životního stylu, která může přinést úlevu.

  • Omezte alkohol, nikotin a kofein.
  • Udržujte pravidelný spánkový režim.
  • Zařaďte pravidelný aktivní pohyb, který posílí nohy a zlepší celkovou kondici.
  • Přidejte protahovací cvičení
  • Provádějte masáže nohou.
  • Zaveďte teplé koupele a dávejte na nohy chladivé obklady.
  • Nezapomeňte na doplňky stravy ve formě kyseliny listové, železa, hořčíku nebo vitamínu B. 
  • Noste kvalitní zdravotní obuv, která poskytuje pohodlí nohou, je ortopedicky tvarovaná a zajišťuje správnou funkci chodidla během chůze nebo stání.

Pozor také na stres, deprese a úzkost! V psychické nepohodě se toto onemocnění ještě více zhoršuje. Naordinujte si každý den relaxaci, v podobě cvičení jako je jóga nebo pilates, můžete také vyzkoušet meditaci nebo techniky hlubokého dýchání

Vhodná zdravotní obuv

Světle šedé dámské polobotky Amulet AM490
Světle šedé dámské polobotky Amulet AM490
Šedé dámské polobotky boty šíře H Axel AXCW065
Šedé dámské polobotky boty šíře H Axel AXCW065
Vínové dámské polobotky šíře H Axel AXCW032
Vínové dámské polobotky šíře H Axel AXCW032

Kdy navštívit lékaře?

I když samoléčba může některým lidem pomoci s RLS, ne vždy je to dostatečné. Vše je důležité konzultovat s lékařem.

 

Lékaři mohou nabídnout další možnosti léčby, jako jsou terapie, včetně léků, které mohou pomoci regulovat nervovou aktivitu a snižovat příznaky RLS. Diagnóza RLS by měla být prováděna odborníkem na spánkové poruchy nebo neurologem.

 

Zdroj: Ninds.nih.gov, Mayoclinic.org, Sciencedirect.com