Zápach bot: Jak se zbavit zápachu a jak mu předcházet?

Zápach bot je běžný problém, který postihuje mnoho lidí bez ohledu na věk či životní styl. Nejenže může být nepříjemný, ale také může způsobit rozpaky v různých situacích. Každý z nás se s tím určitě setkal, například když přijedeme na návštěvu a po vyzutí bot se nám šíří z obuvi nepříjemný zápach. Co přesně způsobuje zápach bot, jak ho odstranit a jak mu nejlépe předcházet? 

TIP: Letní boty jsou často náchylné k problémům se zápachem, zejména kvůli častějšímu pocení nohou v teplejším počasí.

Co způsobuje zápach bot?

Zápach bot je častý a nepříjemný problém, který může ovlivnit každodenní život. Hlavní viníci tohoto problému jsou bakterie a plísně, které se množí v teplém a vlhkém prostředí uvnitř bot. Tento proces je podporován nedostatečnou ventilací, použitím nekvalitních materiálů a špatnou hygienou nohou, což všechno přispívá k vývoji nepříjemného zápachu.

Bakterie a houby: Nejčastější příčinou zápachu bot jsou bakterie a houby. Ty se živí potem a odumřelými kožními buňkami, čímž vytvářejí charakteristický zápach. Jejich aktivita se zvyšuje v teplém a vlhkém prostředí uvnitř bot, kde nacházejí ideální podmínky pro svůj růst a množení.

Nedostatečná ventilace: Boty s nedostatečnou ventilací zadržují vlhkost a teplo, což je ideální prostředí pro růst bakterií a plísní. 

Nekvalitní materiály: Materiály jako jsou syntetika nemají dobré prodyšné vlastnosti jako přírodní materiály (např. kůže), což může vést k hromadění potu a následnému vzniku zápachu.

Hygiena nohou: Nedostatečná hygiena nohou přispívá k hromadění potu, plísní na nohou a bakterií, které mohou pronikat do bot a způsobovat zápach. Víte, jak správně pečovat o své nohy?

Nezdravá strava: Zápach nohou může být výrazně ovlivněn i špatnou stravou. Konzumace kořeněných jídel, fast foodů a alkoholu může zvyšovat hladinu toxinů v těle, což se může projevovat i prostřednictvím zápachu nohou. Doporučuje se omezit tyto potraviny a nápoje nebo je úplně vyřadit ze svého jídelníčku.

Nadměrné pocení nohou neboli hyperhidróza: může být dalším faktorem, který přispívá k zápachu bot. Přebytečná vlhkost a nadměrné pocení nohou vytvářejí ideální prostředí pro růst bakterií a plísní, což může vést k nepříjemnému zápachu. 

Jak se zbavit zápachu bot? 

Každý typ obuvi, ať už jsou to balerínky, tenisky, lodičky nebo polobotky, vyžaduje specifickou péči. Je proto důležité si uvědomit, že neodborná manipulace může poškodit materiály, ze kterých jsou boty vyrobeny.

Avšak existuje několik efektivních způsobů, jak eliminovat zápach bot a udržet je svěží. 

Dejte boty ven na sluníčko: Pravidelné větrání je důležité. Pokud jsou boty mokré od deště nebo od potu, není dobré je ihned zavírat do skříně. Nechte je vždy dobře proschnout na čerstvém vzduchu, ideálně na slunci. Mějte na paměti, že kožené nebo semišové boty by neměly být dlouho vystaveny přímému slunečnímu záření, aby nedošlo k jejich poškození.

Pravidelné čištění bot: Boty potřebují pravidelnou péči. Vyčistit vnitřek bot lze snadno jemným mýdlem a vodou. Pokud se rozhodnete boty vyprat, použijte pouze jemný program s nízkou teplotou a minimálním počtem otáček. Boty vždy čistěte podle materiálu.

Pravidelné čištění nebo výměna vložek: Vložky do bot je důležité pravidelně čistit. Můžete je umýt nebo v případě silného znečištění vyměnit za nové. Některé vložky lze prát v pračce, u jiných je lepší použít teplou vodu s trochou octa a umýt je ručně. Stélky z přírodní kůže nebo latexové jsou ideální volbou pro pohodlnost a odolnost.

 

Použití sprejů, deodorantů a osvěžovačů: Na trhu jsou k dispozici speciální deodoranty a osvěžovače určené speciálně pro boty, které dokážou efektivně neutralizovat zápach. Alternativně lze použít běžný deodorant určený na nohy, který má antibakteriální a osvěžující účinky.

Vysoušení bot: Po každém nošení, kdy jsou boty mokré nebo vlhké je důležité boty důkladně vysušit. Můžete do nich vložit noviny či savý papír, který absorbují vlhkost, nebo použít speciální vysoušeče bot. Nikdy je nedávejte do sušičky, protože by mohly být poškozeny a ztratit svůj původní tvar a vzhled.

Tuhé mýdlo: Tuhé mýdlo je účinné i proti zápachu bot. Stačí vložit dovnitř boty kostku mýdla, která dokáže absorbovat pachy a zanechat příjemnou vůni.

 

Jedlá soda (Soda bikarbona): Nasypte do látkového pytlíku trochu sody a nechte působit přes noc. Soda bikarbona je známá svými schopnostmi absorbovat a neutralizovat zápachy.

 

Citronová šťáva: Smíchejte šťávu z citronu s lihem a aplikujte směs do bot pomocí rozprašovače. Citronová šťáva má přírodní antibakteriální vlastnosti a příjemně provoní boty.

 

Ocet: Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:1 a nalijte do rozprašovače. Tuto směs použijte k omytí nebo rozprašování vnitřku bot a nechte je přirozeně uschnout.

 

Boty do mrazáku: Umístěte boty do plastového sáčku a nechte je přes noc v mrazáku. Nízká teplota může pomoci eliminovat bakterie a plísně, které způsobují nepříjemný zápach. Je však třeba dávat pozor, protože některé typy bot by mohly nízkou teplotou trpět a deformovat se.

 

Čajové pytlíky: Čajové pytlíky černého čaje, ale i jakéhokoliv jiného druhu, jsou dalším účinným tipem. Vložte do bot několik sáčků čaje a nechte je přes noc působit. Čajové sáčky mají výhodu, že absorbují vlhkost a neutralizují zápach.

Bylinné směsi: Podobně jako čajové pytlíky můžete použít bylinné směsi, například levanduli, šalvěj, nebo meduňku. Tyto přírodní prostředky pomáhají eliminovat zápach a omezují růst bakterií v botách.

Další možností je použití dětského pudru, kočičího steliva, citronové kůry nebo dokonce kávové sedliny. Všechny tyto prostředky úspěšně absorbují vlhkost a minimalizují zápach.

 

TIP: Dětský pudr nejenže dokáže neutralizovat zápach a absorbovat vlhkost, ale je také skvělý proti oděrkám a puchýřům na nohou.

Prevence: Jak předcházet zápachu bot?

Prevence je vždy lepší než následné řešení. Jak předcházet zápachu nohou? Nejdůležitější je správná péče o nohy a také o vaše boty!

  1. Správná hygiena nohou: Myjte si nohy denně mýdlem a teplou vodou, nezapomeňte důkladně osušit zejména mezi prsty. Používejte antibakteriální mýdlo pro lepší výsledky.
  2. Použití ponožek z přírodních materiálů: Noste ponožky vyrobené z bavlny nebo vlny, které lépe absorbují pot a dovolují nohám dýchat.
  3. Střídání bot: Nenoste stejné boty každý den. Střídání bot umožňuje, aby každý pár měl čas vyschnout a vyvětrat se.
  4. Správné skladování obuvi: Po nošení je důležité nechat boty nejprve vyvětrat, než je uložíte. Ideální je skladovat boty v prodyšných sáčcích nebo na otevřeném místě, aby mohl vzduch volně proudit. Zabraňte ukládání vlhkých bot přímo do uzavřených prostor, jako jsou krabice nebo botníky, abyste předešli vzniku plísní a bakterií.
  5. Výběr kvalitních bot: Investujte do kvalitních bot vyrobených z prodyšných materiálů. Kožené boty například lépe dýchají než syntetické. Je nutné se o boty pravidelně starat. 
  6. Použití antiperspirantů na nohy: Stejně jako používáte antiperspirant pod paže, můžete jej použít i na nohy, aby se snížilo pocení.
  7. Pravidelné výměny vložek: Vyměňujte vložky v botách pravidelně, zvláště pokud se hodně potíte. Existují i speciální antibakteriální vložky. 

 

Zápach bot může být nepříjemný, ale existuje mnoho způsobů, jak ho eliminovat a předcházet mu. Klíčem je udržovat nohy a boty čisté, suché a dobře větrané. Dodržováním výše uvedených rad můžete udržet své boty svěží a vyhnout se nepříjemným situacím způsobeným zápachem.